Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 20.04.2024, 07:03

Сіверська гімназія №3

</>
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 108
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Грудень » 12 » Українська мова для 9 класу
12:55
Українська мова для 9 класу

Складнопідрядне речення


Складнопідрядне речення — складне речення, в якому одне просте речення за змістом граматично залежить від іншого і з'єднується з ним за допомогою підрядного сполучника або сполучного слова.

Підрядні сполучники у складнопідрядних реченнях приєднують підрядну частину до головної. За значенням вони поділяються: 
- часові: коли, доки, поки, тільки, ледве, як тільки (добре, коли тебе хвалять);
- умовні: якщо, якби (аби), коли, тільки (якби ж я то міг так добре співати!);
- мети: щоб, для того щоб, з тим щоб (Марго вийшла, щоб попрощатися із садом);
- допустові: незважаючи на те що, хоч, дарма що, хай (дарма що був останнім);
- наслідкові: так що, так що й (малював так, що йому навіть заздрили);
- порівняльні: як, ніби, наче, неначе, нібито, начебто (наче пташка, злетів на підвіконня);
- причинові: тому що, бо, через те що (повірив, бо);
- способу дії і ступеня: щоб, що, мов, як, чим... тим, наче, неначе, ніби.

На відміну від сполучників, сполучні слова є членами речення, на них падає логічний наголос і до них можна поставити питання. В українській мові слова що, коли, як залежно від змісту речення, можуть бути і сполучниками, і сполучними словами: Я бачив яблуньку, що [яблунька] зацвіла восени. Я знаю, що прийде весна.
У першому реченні слово що є займенником, виконує синтаксичну роль підмета, на нього падає логічний наголос, його можна замінити синонімічним займенником яка або іменником яблунька. Отже, це сполучне слово.

Розрізняйте!
- сполучник: Зникне роса, коли зійде сонце.
- сполучне слово: Була пора, коли цвіли вишні.
- сполучник: Зайдеш, як почуєш дзвінок.
- сполучне слово: Розкажи, як сміється вітер.

За значенням і будовою складнопідрядні речення поділяються на три основні види:
- з підрядними означальними частинами,
- з підрядними з’ясувальними частинами,
- з підрядними обставинними частинами.
Підрядні обставинні поділяються на кілька підвидів: місця, часу, способу дії, міри і ступеня, умови, причини, мети, порівняльні, допустові, наслідкові.

Складнопідрядні речення (СПР) з підрядними означальними

СПР з підрядним означальним називається таке складне речення, у якому підрядна частина виконує функцію розгорнутого означення й пояснює в головній частині іменник, займенник або слово іншої частини мови в значенні іменника.
Підрядна означальна частина відповідає на запитання який? чий? котрий? і приєднується до головної підрядними сполучниками або сполучними словами: Я з тих країв, де над Дніпром цвітуть, шумлять гаї.

 

Складнопідрядні речення з підрядними з'ясувальними

СПР з підрядним з'ясувальним називається складне речення, у якому підрядна частина з'ясовує, пояснює в головній частині значення дієслова-присудка або інших частин мови: Раптом виявилося, що Павка великий винахідник-конструктор.
У цьому реченні підрядна з'ясувальна частина пояснює в головній дієслово виявилося, яке вимагає конкретизації, бо без цього його значення неповне.
Підрядні з'ясувальні відповідають на запитання непрямих відмінків (хто? що? кого? чого? кому? чому? кого? що? ким? чим? на кому? на чому?) і приєднуються до головної частини за допомогою сполучників і сполучних слів.
Підрядна частина стосовно головної може займати будь-яке місце.

Складнопідрядні речення з підрядними обставинними

Місця
СПР з підрядним місця називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на місце або напрям дії, про яку йдеться в головній частині: Де громи гриміли смертю огняною, зливи прошуміли сивою стіною.
У СПР з підрядними місця підрядна частина пояснює головну частину в цілому, відповідає на запитання де? куди? звідки? і приєднується сполучними словами де, куди, звідки. У головній частині цим словам можуть відповідати вказівні слова тут, там, туди, звідти, скрізь, всюди, кудись тощо: Де воля родиться, там загиба зневіра.
У СПР з підрядними місця сполучні слова де, куди, звідки є прислівниками і виконують синтаксичну роль обставини.

Часу
СПР з підрядними часу називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на час або тривалість дії, про яку йдеться в головній частині: Як на землю зійду з космічних висот, до струмка припаду між зелених осок.
У СПР з підрядними часу підрядна частина стосується всієї головної частини, відповідає на запитання коли? відколи? як довго? з якого часу? та приєднується до головної сполучниками коли, як, відтоді як, після того як, з того часу як, як тільки, тільки що, скоро, ледве, щойно або сполучними словами відколи, поки, доки, аж поки, аж доки. У головній частині цим словам можуть відповідати вказівні слова тоді, доти, до тиx пір, до того часу тощо: Я люблю їхати на поле тоді, як ниви зеленіють та хвилюються зеленими хвилями.
Підрядна часу, як і підрядна місця, стосовно головної частини може займати будь-яке місце.
У СПР з підрядними часу, де зв'язок оформлюється сполучниками після того як, з того часу як, кому можна ставити як перед усім сполучником, так і після вказівної частини (перед як). Характер відношень від цього не змінюється; змінюється лише склад головної й підрядної частин та інтонаційне оформлення: 1. Після того, як луг покосять, знову трави ростуть у цвіту. 2. Після того як луг покосять, знову трави ростуть у цвіту.

Способу дії і ступеня
СПР з підрядним способу дії і ступеня називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на спосіб дії або ступінь вияву ознаки, про яку йдеться в головній частині: Мороз ударив так нагло, що побив геть усі чорнобривці в саду. І скільки видно було, на цілі кілометри рухались і рухались колони військ, здіймаючи куряву.
В аналізованих реченнях підрядна частина відповідає на питання як? яким способом? у якій мірі? наскільки? і поєднується з головною частиною сполучними словами як, скільки, наскільки та сполучниками як, мов (немов, мовби), наче (неначе, начебто), ніби (нібито), чим... тим, що, щоб.
У головній частині можуть бути вказівні слова так, такий, стільки, настількиБудівництво нових населених пунктів будемо проводити так, щоб кожне село і кожне подвір'я були з садом. Сьогодні я такий веселий, що молодіти хочу знов.

Порівняльними
СПР з підрядним порівняльним називається таке складне речення, у якому сказане в головній частині розкривається через порівняння із змістом підрядної частини: А тепер у серці щось тремтить і грає, як тремтить на сонці гілка золота.
Підрядна порівняльна частина відповідає на запитання як? подібно до чого? і приєднується до головної сполучниками як, мов (немов, мовби, немовби), ніби, наче (неначе, начебто).
Підрядна частина залежить від головної в цілому і відносно неї може займати будь-яке місце. У головній частині може бути прислівник такНемовби день чекає ночі, я так побачення чекав.
Підрядна порівняльна частина часто буває неповним реченням - з пропущеним присудком, який легко відновлюється з головної частини: Косарі тримали в руках коси, як воїни зброю.

Причини
СПР з підрядним причини називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на причину дії, про яку йдеться в головній: Земля прекрасна, тому що на ній живуть дзвінкоголосі малюки.
Підрядна частина причини відповідає на запитання чому? з якої причини? через що? і приєднується до головної частини сполучниками бо, тому що, оскільки, через те що, з тієї причини що, тим що, у зв’язку з тим що та ін.
Підрядна причини пояснює головну частину в цілому, тому питання до підрядної ставиться не від певного слова, а від головної частини в цілому. Складені сполучники тому що, через те що, тим що першою своєю частиною (тому, через те, тим) можуть міститися в головній частині речення, а другою частиною (що) - у підрядній. Це буває тоді, коли перша частина є логічно наголошеною і вимовляється підвищеним тоном. Кому ставимо перед що.
Порівняйте!
Я звернувся до брата тому, що він старший.
Я звернувся до брата, тому що він старший.

Мети
СПР з підрядним мети називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на мету дії, про яку йдеться в головній частині: Солдати не шкодували ніг на битих шляхах, аби швидше зустріти тепло рідної хати.
Підрядна мети стосується головної частини в цілому, відповідає на запитання з якою метою? для чого? навіщо? і поєднується з головною частиною сполучниками щоб, для того щоб, аби.

Умови
СПР з підрядним умови називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на умову, за якої можливе те, про що йдеться в головній частині: Коли б у людства не було фантазії, було б стократ на світі важче жить.
Підрядна частина умови відповідає на питання за якої умови? і приєднується до головної сполучниками коли (коли б), якби, аби, якщо, як. У головній частині цим сполучникам може відповідати слово-частка тоЯкщо пошукаєш у книгах мудрості, то знайдеш велику користь для душі своєї.

Наслідковими
СПР з підрядним наслідковим називається таке складне речення, у якому підрядна частина вказує на наслідок дії, про яку йдеться в головній частині: Листя горобини з зеленого стало жовтим, так що його важко було відрізнити від ягід.
Підрядна наслідкова частина майже завжди займає місце після головної частини і приєднується сполучником так що, який не розділяється комою. Від головної частини до підрядної питання поставити неможливо: Очерет шумів так, що заглушав навіть думки. Погода стояла тепла і сонячна, так що шибки на вікнах аж миготіли.

Допустовими
СПР з підрядним допустовим називається таке складне речення, у якому підрядна частина виражає твердження, всупереч якому дія головної частини все ж відбувається: Хоч земля вся укрита снігами, моє серце в цвіту.
Підрядна допустова частина відповідає на питання незважаючи на що? всупереч чому? і приєднується до головної сполучниками хоч (хоча); дарма що; незважаючи на те, що; хай; нехай; нащо; сполучними словами куди не; де не; скільки не; як не; які не.

 

 

 

Переглядів: 508 | Додав: ksena9944 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz